8b na pogled in 8c v drugo za Janjo Garnbret

0

Še 15 letna Janja Garnbret (C-Team, CAMP) je zadnje dni v skali prikazala res neverjetne vzpone in dvignila svojo mejo plezanja tako na pogled kot tudi z rdečo piko. Nekaj o tem, kaj so C-Team-ovci preplezali na prvih pripravah, sem že napisal, nekaj pa sem “zatajil”, saj se mi je zdelo smiselno, da si vzponi in novica kot je ta, zasluži posebno objavo in kakšno profesionalno fotografijo.

Janja je (v okviru priprav slovenske ml. reprezentance) 2-krat po 2 dni obiskala plezališči Kompanj in Pandora, ter v teh štirih dneh nanizala kar neverjetno veliko težkih vzponov, o njih pa tudi nekaj povedala:

Prva 2 dni in 8b na pogled
Najpomembnejši vzpon je definitivno bil 8b na pogled, ki ga je Janja dosegla s smerjo Avatar v plezališču Pandora, v teh dveh dneh pa ni preplezala le tega, ampak je bila uspešna še v naslednjih smereh: Neytiri 8a (na pogled), Rocket Max 8b (2. poskus), Snoop boggi dogg 7c+ (flash), Powder war 7c (flash).

Gorazd: Glede na to, da sama veš koliko, kaj in kako trenirava ter da sva še v pripravljalnem obdobju, ali si bila presenečena nad vzponom in ali si se počutila, da si to sposobna že zdaj?
Janja: V smer sem šla čisto brez pričakovanj. Ko pa sem opazila, da mi gibi niso preveč težki in sem tako dosegla vrh, sem bila zelo presenečena. Do sedaj še nisem razmišljala, da bi splezala 8b na pogled, ampak zgleda, da sem pripravljena tudi na to.

Janja_Avatar1

Janja v smeri Avatar 8b

Druga 2 dni in prvi 8c
Teden dni kasneje smo se zopet odpravili v isti plezališči in Janja je tokrat oba dneva preživela v Pandori. Prvi dan je v 2. poskusu preplezala smer 90 days z oceno 8b in nato naredila
še prvi poskus v smeri Scrat 8c, za katero ji je vse “bete” podal reprezentačni kolega Tim Unuk. Janja se je naslednji dan dobro ogrela in se nato takoj zapodila v Scrat-a, v katerem pa je bila uspešna že kar v prvem poskusu dneva.

Gorazd: Sam sem seveda spremljal tvoj vzpon in vse je izgledalo kar tekoče in gladko, z izjemo enega giba, v katerega si šla prvič malo premalo odločno, a ostala zbrana, popravila napako in se zopet zbrala za zahteven zaključni del smeri. Kako si ti doživljala ta vzpon in ali si si, glede na to, da je to tvoja prva smer z oceno 8c, mislila, da bo šlo to kar v neverjetnem 2. poskusu?
Janja: Proti koncu prvega dneva sem prvič poskusila to smer. Že zelo presenečena sem bila, ko sem vse gibe naredila skoraj takoj. Nisem si mislila, da bom zlezla smer na teh pripravah, sploh pa ne v 2. poskusu. Ko sem drugi dan vstopila v smer, sem se počutila res odlično in sem uživala vsak trenutek v njej, pomislila sem mogoče mi pa danes uspe, saj treniramo “na polno”.  Vedela sem, da sem dovolj pripravljena za tako smer in vse se mi je samo poklopilo. Sprva sem mislila, da bo potrebno veliko “studiranja” smeri, ker zadnji del ni lahek, ker pa je smer nekako moj stil, sem hitro opravila tudi z njo.

Janja_Scrat1

Janja v smeri Scrat 8c

Fotografije: Luka Fonda

Ni možno komentirati