Evropsko mladinsko prvenstvo – balvani

0

Uvod

Konec meseca maja 2013 so se C-Team-ovke Janja Garnbret, Tjaša Slemenšek , Sara Lukič in Anja Šerbinek v okviru slovenske mladinske reprezentance odpravile na evropsko mladinsko prvenstvo v Švico (Grindelwald). Za večino od njih je bila to prva tako pomembna tekma, zato smo vsi imeli mešane občutke. Sam sem vedel, da so punce  dobro pripravljene, vendar nisem hotel ali upal nič napovedovati oz. ugibati. Vsi smo se zavedali, da je za nami 5 mesecev priprav na to tekmovanje, da je to naš prvi velik cilj letošnje sezone in da je sedaj trenutek, ko bo treba znanje in formo pokazati.

              

Priprave

Čeprav punce morda niti niso opazile, ker jim je vsakršen trening zabava, pa sem letos treninge načrtoval še malo bolj kot prejšnja leta. Poleg rednih treningov, smo se letos poigrali z malo dodatnimi vajami, delali na »kuglah«, gimnastičnem drogu, vključili delček gimnastike za boljšo koordinacijo in odigrali veliko nogometa 😉 . Monotonost treniranja na »plastiki« smo razbili v okviru reprezentačnih priprav na balvanih v Švici in naredili mini C-Teamov tabor v Kotečniku, seveda pa vse to čimbolj smiselno usmerili v končni cilj.

              

Piljenje

Ker je bilo ravno evropsko prvenstvo prva resna tekma v sezoni, smo za tekmovalni ritem izkoristili  kakšno NLP ligo, sodelovali na Vzhodni ligi in na domači steni naredili kakšno simulacijo tekme. Tik pred zdajci smo še malo potrenirali na Parmovi in z reprezentanco izvedli  še zadnje priprave v Prestranku in na Logu.

              

Zaključek

Na tekmi je šlo preprosto odlično in punce so kar »letele« čez kvalifikacijske balvane, zataknilo se je le Anji, ki ji v kategoriji mladink ni uspel preboj v finale in je končala na vseeno zadovoljivem 15.mestu. V kategoriji mlajših deklic so se Janja, Sara in Tjaša suvereno uvrstile med najboljših 6 in si zagotovile finale. V finalu je bilo kmalu jasno, da bo Janja postala evropska mladinska prvakinja, saj je edina preplezala vse 3 finalne balvane, za vse ostale tekmovalke pa so bile stvari odprte prav do zadnjega balvana in poskusov v le-tem. Na koncu je Avstrijka z enim poskusom manj za osvojen balvan preprečila sanjski razplet 1., 2. in 3. mesto ter se vrinila na 2.mesto,  a nič zato, saj je Sara osvojila 3.mesto, Tjaša pa je bila 4., kar je definitivno dosežen cilj.

              

Slovenska mladinska reprezentanca je bila na prvenstvu celo najuspešnejša, saj je osvojila kar tri naslove od šestih možnih. Poleg Janje sta naslov evropskega mladinskega prvaka osvojila še Matic Kotar v kategoriji ml.dečkov in Domen Škofic v kategoriji mladincev.

Izjava Janje in Sare za PZS:

Janja: »Balvani so bili zelo težki. Glede na to, da je bil prvi balvan zelo težek, sem ga splezala v 2. drugem poskusu, drugi balvan v 1. poskusu, za tretjega pa sem porabila nekaj več poskusov, a kljub temu še vedno osvojila 1. mesto. Od sebe sem dala vse, kar sem mogla. Pokazala sem vse, kaj znam in česa sem sposobna. Moja pričakovanja so se uresničila, saj sem pričakovala stopničke, a ne pa najvišje. Za naprej se želim čim boljše uvrstiti na mladinskem evropskem prvenstvu v težavnosti v Imstu julija. Rada pa tekmujem tako v težavnosti kot tudi v balvanih, in v obojem sem dobra.«

Sara: »Med mano in Tjašo Slemenšek, ki je bila na koncu četrta, je bilo odločila ena cona, ki mi je najprej niso priznali, po pritožbi pa sem osvojila tretje mesto. Stopničk nisem pričakovala, zato sem toliko bolj vesela. Vzdušje je bilo dobro, tudi navijanje. Zadovoljna sem, vesela in z novimi cilji gledam sedaj naprej – doseči takšna ali še boljša mesta na čim več tekmovanjih.«

        

Dodaj odgovor