Janja in Staša svetovni ml. prvakinji

0

Konec avgusta in začetek septembra je bil čas za dolgo pričakovano svetovno ml. prvenstvo v Arcu, kamor se je odpravilo kar 7 CTeam-ovcev: Janja Garnbret, Staša Gejo, Tjaša Slemenšek, Urška Repušič, Sara Lukič, Nejc Dvoršek in Zan Sudar.

Po uspehu na evropskem ml.prvenstvu v balvanih, kjer sta slavili tako Staša kot Janja, so si z odličnim plezanjem priborili finalni nastop tudi Tjaša Slemenšek (4.), Zan Sudar (6.) in Urška Repušič (8.), kar je bila dobra popotnica in motivacija za nadaljne delo do glavne tekme sezone – svetovno ml.prvenstvo.

V Arcu se je skoraj vse odvijalo, kot smo si želeli, in tako smo dobili kar 2 (dvojni) svetovni prvakinji. Janja je postala prvakinja v balvanih in težavnosti (uspeh je dopolnila še z 2.mestom v kombinaciji), Staša pa je slavila v balvanih in kombinaciji. Uspeh prvakinj je kar presenetljivo dopolnila še Urška Repušič, ki se je na svoji prvi tekmi svetovnega prvenstva uvrstila v finale balvanov in zasedla 6.mesto.

Kaj so povedale 3 najuspešnejše CTeam-ovke tega svetovnega prvenstva, pa si lahko preberete spodaj:

Janja:Svetovno mladinsko prvenstvo v Arcu je bila tekma katere sem se najbolj veselila in za katero sem se tudi najbolj pripravljala. Tja sem odšla izjemno motivirana in pripravljena na vse. Začelo se je s kvalifikacijami v balvanih. Odplezala sem sproščeno in komaj sem čakala na polfinale. Naslednji dan so se mi v izolacijski coni ure čakanja zelo vlekle in komaj sem čakala, da pride moj čas. Prav tako kot za polfinale, sem se v finale uvrstila kot 1., katero mesto sem tudi obdržala. Ciljala sem na stopničke, ampak 1. mesto pa je bilo presenečenje tudi za mene in prav tako lep začetek svetovnega mladinskega prvenstva. Tudi ostali člani reprezentance so dosegli lepe rezultate, še posebej C-teamovci. Staša je z odličnim plezanjem postala svetovna mladinska prvakinja, Urška pa si je priborila prvi finale na svetovnem mladinskem prvenstvu, ampak ni bilo vse tako rožnato, saj je Zan, ki je celo leto treniral balvane, le za eno mesto zgrešil polfinale. Tjaša, Nejc in Sara so tekmo zaključili v polfinalu. Naslednji dan so se že začele kvalifikacije v težavnosti, katere sem se najbolj veselila. Tjaša in jaz sva se z dobrim plezanjem uvrstili v polfinale, ki pa se je za Tjašo zaradi napake končal prehitro. Tako sem se kot edina slovenka v kategoriji kadetinj uvrstila v finale. Med polfinalom in finalom pa so potekale tudi kvalifikacije v hitrosti. Ta disciplina mi ni blizu, ampak sem v njej tekmovala samo za kombinacijo. Bila je lepa izkušnja, vendar je ne bi trenirala. Lahko pa sem ponosna, da sem podrla slovenski rekord. Po 8 napornih plezalnih dneh pa se je začel še zadnji finale svetovnega mladinskega prvenstva. Pred finalom sem bila kar malo živčna in nervozna, še sreča, da je bil z mano Gorazd, ki me je miril in dajal še zadnje spodbudne besede. V smer sem tako vstopila sproščeno ter jo tako odplezala tudi do vrha. Tako sem odnesla dve zlati medalji in eno srebrno v kombinaciji.

Staša:S svojim nastopom na svetovnem prvenstvu sem več kot zadovoljna, posebej s plezanjem tretjega finalnega balvana, zaradi katerega sem zmagala. Ne morem reči, da sem zmago pričakovala, ampak sem vedela, da sem letos v zelo dobri formi in tudi, da se na tekmi lahko marsikaj zgodi. Ko sem svoj največji cilj sezone dosegla, sem sproščeno in nepričkovano dobro odplezala v težavnosti in hitrosti, kar me je postavilo še enkrat na najvišjo stopnico. Škoda je, da nekateri člani CTeama niso mogli doseči svojih pričakovanj, in sicer Tjaša in Zan, ampak vem, da bodo naslednjo priložnost boljše izkoristili. Vsa čast, predvsem Janji za dvojno zmago in seveda Urški, ki se je uvrstila v svoj prvi svetovni finale. Zelo me veseli, da je večina ekipe bila v Arku in da smo eni druge spodbujali v najtežjih trenutkih in skupaj preživeli celotni “maraton” v Arku!

Urška:Letos je bilo v Arcu noro! Že samo zaradi dejstva, da je to moje prvo svetovno prvenstvo v moji športni karieri, mi nariše nasmešek na obraz. V kvalifikacijske balvane sem se podala s ciljem, da jih vse čim boljše odplezam oziroma da pač dam od sebe res maksimum. Po koncu kvalifikacij sem bila na 12. mestu, kar je pomenilo uvrstitev v polfinale, vendar nisem bila 100% zadovoljna s svojim plezanjem. Žal je, kljub mojemu neizmernemu veselju za uvrstitev v polfinale, C-teamovec Zan za samo eno mesto zgrešil uvrstitev med 20 in s tem v polfinale. Ampak kot neprestano opažam, v plezanju odločajo res malenkosti, ponavadi tudi sreča, in res nikoli ne moreš predvidet, kakšni balvani te čakajo.Tudi Tjaši se žal  v polfinalu ni izšlo vse po načrtih, čeprav je bila dobro pripravljena na prvenstvo in sposobna priti v finale. Ko sem nato odplezala polfinale, sem nestrpno čakala na konec tekme in uradne rezulate, ali sem se uspela uvrstiti v finale. In sem se!!! Bila sem presenečena nad tem, da so se mi vsi polfinalni balvani res zdeli lahki in tudi nad novico, ki je nisem pričakovala – da sem se uvrstila v finale, in to kot 5.! Verjetno je bila ravno moja uvrstitev največje presenečenje med reprezentanti, saj sem se uspela uvrstiti v reprezentanco šele letos junija. Finala nato nisem odplezala kot bi si želela, končala sem na 6. mestu, vendar sem vseeno navdušena nad celotnim razpletom v Arcu. Čestitke Janji in Staši, ki sta bili res razred zase in postali svetovni prvakinji. Čestitke tudi ostalim C-teamovcem (Tjaši, Sari, Nejcu in Zanu), na svetovno prvenstvo v Arco se nas je skupaj uvrstilo kar sedem. Bravo mi! Posebej bi se rada zahvalila tebi Gorazd, za vso podporo, ki si jo nam nudil celo sezono. Res si super trener!

Foto: www.syct.si / Luka Fonda / Liebhaber

vsi rezultati: ifsc

Ni možno komentirati